Ahogy az argentin mondás tartja: „El agua hirviendo va a arruinarte el mate.”
Azaz „A felforralt víz megöli a Matéd.”.
Ez a bölcs mondás segítette régen a kezdő matézókat, mivel ma már minden Materos (Maté rajongó) tudja, hogy a yerbát felöntő víz hőmérsékletének 70 és 80°C között kell lennie.
Ez a vízhőmérséklet biztosítja azt, hogy a yerba maté levél átadja a legfontosabb testre és elmére ható pozitív tulajdonságait.
Spirituálisan, úgy foggalmazhatjuk meg, hogy a víz a közvetítő, vagyis a médium ami előteremti azt, hogy a növény és a matézó a legbensőségesebben találkozzon.
A nap első matéja előtt a tökbe szórt leveleket egy kevés vízzel elő kell áztatni (amit egyébként a már leőrölt legdrágább specialty kávéknál is szoktak, ott úgy hívják: „blooming”).
Ezt a korábbi „Maté Készítés” videóban demonstráltam. (Ha lemaradtál róla: http://tiny.cc/mate-manus-keszites)
A matéhoz használt víz minőségéről megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint a víz minősége kulcsfontosságú, de hallottam már paraguayi nagypapától, aki szerint Yerba Maté Levél Önagysága fertőtleni a szennyezett vizet. WOW!
Én az elején csak szűrt vizet használtam, de ma már csak csapvízzel készítem a Matém. A minőség nem romlott. Éljen a III. kerületi csapvíz!