Barbacua– yerba mate feldolgozási stílus, erősen füstölt és pörkölt.
Boldo– aromatikus növény, amellyel ki lehet egészíteni a yerba matét. Pozitív hatása, hogy szabályozza az emésztést és támogatja az epehólyag aktivitását.
Bombilla– az a bizonyos szívózál, aminek a végén egy szűrő található. Leggyakrabban ezüstből, rozsdamentes acélból vagy bambuszból készül.
Calabash / Calabaza– ez a lopótök spanyolul, amely a tradicionális tartója a yerba maténak.
Cedron– egy aromatikus növény, amelyet citromaromája miatt gyakran adnak hozzá a yerba matéhoz.
Chimarrao– nagyon finomra vágott brazil yerba maté.
Cocido– filteres yerba maté.
Compuesta– házasítás, azaz növényekkel kiegészített yerba maté, pl. menta, berkenye, citrom, boldo vagy kamilla.
Con– "valamivel".
Con bajo contenido de polvo– alacsony portartalommal jellemezhető típus.
Con palo– szárral, azaz kis ágakat tartalmazó yerba maté keveréket leíró kifejezés.
Cosecha– szüret, aratás.
Cosecha Seleccionada– szüret válogatás, vagyis csak a legjobb leveleket tartalmazó yerba mate.
Currado– beavatás, a kihagyhatatlan módszer a yerba maté tök tökéletes működéséhez.
Despalada– ágak nélküli yerba maté.
Durazno– őszibarack.
Elaborada- olyan ágakkal/szárakkal rendelkező yerba maté amelyenek legalább 65%-át levelek és maximum 35%-át teszik ki az ágak.
Especial– különleges. Például a szüret szelektív módja lehet különleges vagy az érlelés hossza.
Guampa– bivaly-patából vagy szarvból készült yerba maté ivóedény, amelyből leggyakrabban "Tererét" vagyis a hideg yerba maté alapú italt fogyasztják.
Guarana– egy növény, amelynek gyümölcsei magas koncentrációban koffeint tartalmaznak. Ez kiegészítője lehet yerba maténak.
Guarani– a dél-amerikai indiánok akik először fogyasztottak yerba matét.
Hierbas– növények, gyógynövények.
Manzana– alma.
Maté– általában a yerba maté ivására szolgáló edényeket jelenti. amelyek szárított lopótökből, kerámiából vagy különféle faanyagokból készülhetnek. A Maté a paraguayi köznyelvben (és a magyarban is) magát a növényt is jelenti.
Maté de leche– maté tejjel.
Matein– nem tudományos kifejezés. A yerba matéban található koffein köznyelvi megnevezése, mivel a yerba matéban található koffein a többi anyag jelenlétében máshogy hat a szervezetre, mint a kávéban található koffein.
Matero - yerba maté fanatikus.
Naranja– narancs.
Organica producto – általános kifejezés minden olyan élelmiszerre, amelyet bármilyen vegyi anyag vagy műtrágya használata nélkül állítottak elő.
Ilex paraguariensis – a yerba maté növény latin neve, amelynek leveleiből és ágaiből készítik a yerba matét. Csak és kizárólag Dél-Amerikában fordul elő a déli szélesség 12 és 33 fok között.
Palo Santo– "Szent Fa", amelyet különleges aromája miatt használnak a yerba maté ivóedények gyártásához.
Poleo– Csombormenta, amelyet a yerba maté kiegészítéseként használnak.
Seleccion– szelekció, pl. a szüretkor speciális levél-szelekciót alkalmazhatnak a termelők.
Serranas– hegyi. Hierbas Serranas - Hegyi gyógynövények.
Silueta– olyan növényekkel kiegészített yerba maté, amely karcsúsításra, zsírégetésre elszánt emberek számára gyógynövényekkel, tengeri moszattal és ásványokkal dúsítottak.
Sin humo– füstmentes, olyan yerba maté amely a hagyományos füstölésen nem ment keresztül.
Sin palo– szármentes, olyan yerba maté, amely nem tartalmaz kis ágakat, szárakat.
Suave– lágy, olyan yerba maté amelynek íze lágyabb, bársonyosabb az átlagosnál.
Tereré– hideg vízzel készített yerba maté, amelyeket általában gyógynövényekkel, limemal és más gyümölcsökkel ízesíthetnek. Paraguayban ez a fajta stílus népszerűbb a meleg maténál.
Yerba - növény (herb), a yerba maté, magát a maté növényt jelenti.