A Maté Rituálé már akkor megkezdődik, amikor megkapjuk az első Tökünket, mivel egyből egy kis türelemre tanít. A helyzet, ugyanis, hogy a beavatás élött még nem élvezhetjük az első adag Yerbánkat[ejtsd: zserba jelentése: növény (herb)].
Beavatás:
Az a helyzet, hogy be kell avatni a Tököt, aminek inkább funkcionális okai vannak, mint spirituális. A beavatott maté harmónikusabb lesz, nem lesz annyira keserű.
Lépésről-lépésre:
Lágyan egy kanállal, finoman kapargassuk a tök falát, hogy a nagyon száraz részeket kirázhassuk a Tök belsejéből. Ha van kiálló csonk, azt semmiképpen ne tőrjük le. Az mate elkészítésénél még jól fog jönni.
Rakjunk egy alátétet a Mate Tök alá, mert egyes Tökök engednek ki magukból festéket az első hetekben.
Rakjuk negyedig-félig tele a tököt Yerba Matéval.
Fogjuk be a Tök tetejét és rázzuk össze, mint egy koktél mixer.
Rakjunk alátétet a Tök alá, mert a meleg víz hatására a festék megfoghatja a bútorainkat az első hetekben.
Töltsük meg a Tököt forró vízzel (itt szinte mindegy milyen hőfok, lehet 70-85 is)
A vizet hagyjuk benne állni, a növény fél perc alatt fel fogja szívni magát vízzel, ekkor töltsünk bele még forró vizet.
Várjunk 6-12 órát. :)
Öntsük ki a vizet és a növényt a Tökből.
A Tök belseje nyálkás és lágy lett. A tökben maradt sárga részek extra keserűséget adnak a teának, ezért el kell azt távolítani egy kiskanállal. (A használat során folyamatosan el fognak tűnni ezek a részek.) Óvatosan kaparjuk végig a tök belső oldalát és a további lágy részeket dobjuk ki, éppen csak annyira, hogy az esetlegen nagyobb darabok eltűnjenek.
A megtisztított Tököt meleg vízzel még egyszer mossuk ki, és ha még kibírjuk, akkor hagyjuk megszáradni. Száradt tököt használni, mindig jobb, mint nedveset.
Miután megszáradt, használatra kész.
Napi karbantartás:
A tököt használat után először langyos vízzel ki kell öblíteni, hogy az összes mate levéldarabot eltávolítsuk belőle
Szárítani: talpon, fejjel felfelé. (Ha fejjel lefelé szárítod, akkor bepenészedhet)
Elkészítés:
Lépések:
Felmelegítjük a vizet (70-80 fokra). [hőmérő nélkül: gyöngyözik a víz a fazék alján vagy ha beletöltöd a termoszba a vizet és a nyitott termoszt befeded a tenyereddel, akkor csak 10 másodpercig tudod ott tartani a kezedet. 2. Termoszba töltjük az egész napos használathoz 3. Megtöltjük a Maté Tököt (Calabash) a levéllel (YerbaMate) 1/2 - 3/4-ig. 4. Kicsit felrázzuk a leveleket, majd 45 fokos szögben abbahagyjuk a rázást, így a levelek a Tök egyik oldalára fekszenek. 5. Hideg/szobahőmérsékletűvizet töltünk a Tök aljába, várjunk 1-2 percet, hogy magába szívja a vizet a Yerba. 6. Alákanalazunk a szűrős fémszívószállal (Bombilla). Ha van csonkunk akkor ráfektethetjük, és akkor stabilabban fog állni a Bombilla. 7. Az egyik oldalon a Yerba egy hegyet képez, a másik oldalon szinte nincs semmi. 8. Használat során arra az oldalra töltjük a vizet, ahol nincs vagy kevesebb Yerba van. 9. Miután feltöltöttük a termoszból a Tököt, leisszuk az első felöntést, mivel mi vagyunk a házigazdák (Cebador) 10. A Tököt a termoszból egész nap töltögethetjük, amíg a Yerba bírja (kb. 10-15 felöntés attól függően, hogy milyen a levél minősége illetve, hogy a Yerbából épített hegyet mennyire tudtuk a felöntögetéskor megtartani.
Használat:
A frissen használt Tök megfoghatja a bútorainkat, ezért mindig rakjunk alá valamilyen alátétet.
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.