Mese a Matéról - Hogyan készítsem el a Matémat?

Maté Tök Beavatás és Maté Tea Elkészítés

A Maté Rituálé már akkor megkezdődik, amikor megkapjuk az első Tökünket, mivel egyből egy kis türelemre tanít. A helyzet, ugyanis, hogy a beavatás élött még nem élvezhetjük az első adag Yerbánkat [ejtsd: zserba jelentése: növény (herb)].

Beavatás:

Az a helyzet, hogy be kell avatni a Tököt, aminek inkább funkcionális okai vannak, mint spirituális. A beavatott maté harmónikusabb lesz, nem lesz annyira keserű.

Lépésről-lépésre:

  1. Lágyan egy kanállal, finoman kapargassuk a tök falát, hogy a nagyon száraz részeket kirázhassuk a Tök belsejéből. Ha van kiálló csonk, azt semmiképpen ne tőrjük le. Az mate elkészítésénél még jól fog jönni.
  2. Rakjunk egy alátétet a Mate Tök alá, mert egyes Tökök engednek ki magukból festéket az első hetekben.
  3. Rakjuk negyedig-félig tele a tököt Yerba Matéval.
  4. Fogjuk be a Tök tetejét és rázzuk össze, mint egy koktél mixer.
  5. Rakjunk alátétet a Tök alá, mert a meleg víz hatására a festék megfoghatja a bútorainkat az első hetekben.
  6. Töltsük meg a Tököt forró vízzel (itt szinte mindegy milyen hőfok, lehet 70-85 is)
  7. A vizet hagyjuk benne állni, a növény fél perc alatt fel fogja szívni magát vízzel, ekkor töltsünk bele még forró vizet.
  8. Várjunk 6-12 órát. :)
  9. Öntsük ki a vizet és a növényt a Tökből.
  10. A Tök belseje nyálkás és lágy lett. A tökben maradt sárga részek extra keserűséget adnak a teának, ezért el kell azt távolítani egy kiskanállal. (A használat során folyamatosan el fognak tűnni ezek a részek.) Óvatosan kaparjuk végig a tök belső oldalát és a további lágy részeket dobjuk ki, éppen csak annyira, hogy az esetlegen nagyobb darabok eltűnjenek.
  11. A megtisztított Tököt meleg vízzel még egyszer mossuk ki, és ha még kibírjuk, akkor hagyjuk megszáradni. Száradt tököt használni, mindig jobb, mint nedveset.
  12. Miután megszáradt, használatra kész.

Napi karbantartás:

  1. A tököt használat után először langyos vízzel ki kell öblíteni, hogy az összes mate levéldarabot eltávolítsuk belőle
  2. Szárítani: talpon, fejjel felfelé. (Ha fejjel lefelé szárítod, akkor bepenészedhet)

Elkészítés:

Lépések:

  1. Felmelegítjük a vizet (70-80 fokra). [hőmérő nélkül: gyöngyözik a víz a fazék alján vagy ha beletöltöd a termoszba a vizet és a nyitott termoszt befeded a tenyereddel, akkor csak 10 másodpercig tudod ott tartani a kezedet.
    2. Termoszba töltjük az egész napos használathoz
    3. Megtöltjük a Maté Tököt (Calabash) a levéllel (Yerba Mate) 1/2 - 3/4-ig.
    4. Kicsit felrázzuk a leveleket, majd 45 fokos szögben abbahagyjuk a rázást, így a levelek a Tök egyik oldalára fekszenek.

    5. Hideg/szobahőmérsékletű vizet töltünk a Tök aljába, várjunk 1-2 percet, hogy magába szívja a vizet a Yerba.
    6. Alákanalazunk a szűrős fémszívószállal (Bombilla). Ha van csonkunk akkor ráfektethetjük, és akkor stabilabban fog állni a Bombilla.
    7. Az egyik oldalon a Yerba egy hegyet képez, a másik oldalon szinte nincs semmi.
    8. Használat során arra az oldalra töltjük a vizet, ahol nincs vagy kevesebb Yerba van.
    9. Miután feltöltöttük a termoszból a Tököt, leisszuk az első felöntést, mivel mi vagyunk a házigazdák (Cebador)
    10. A Tököt a termoszból egész nap töltögethetjük, amíg a Yerba bírja (kb. 10-15 felöntés attól függően, hogy milyen a levél minősége illetve, hogy a Yerbából épített hegyet mennyire tudtuk a felöntögetéskor megtartani.

Használat:

  • A frissen használt Tök megfoghatja a bútorainkat, ezért mindig rakjunk alá valamilyen alátétet.