Súly: 130 g
Beavatás:
A mate beavatásához olajra vagy zsiradékra (kókuszolaj, vaj stb.) van szükségünk. Egy szalvétára/vagy egyből a matéba kevés olajat/zsiradékot tészünk (én a kókuszolajat vagy vajat ajánlom) és teljesen bekenjük vele a mate belsejét, sehol ne maradjon száraz. Ezzel egy vízálló réteget hozunk létre, ami fontos a beavatáshoz. Miután ezt megtettük, hagyjuk 1 órán át, majd tegyünk használt/nedves yerbát [pl.: amit a másik maténkból aznap használtuk] a matéba úgy, hogy púposra tömjük vele a matét. Ha nincs használt yerba, akkor yerbával és egy kis víz hozzáadásával tegyük meg ugyanezt. Ha tele van növénnyel a mate, akkor hagyjuk 1 napig állni.
1 nap után, kiszórjuk a növényt a kertbe vagy a kukába, elöblítjük vízzel és ettől kezdve készen áll a használatra.
Tehát röviden:
1. Zsiradékkal a mate kikenése teljesen, ne maradjon száraz rész
2. 1 óra várakozás
3. Használt/nedves yerbát tegyünk csurig
4. 24 óra várakozás
5. Kiöblítés vízzel
6. Kész
Hogyan kell mosni a mátét?
Ha befejeztük a mate használatát, dobjuk ki a yerbát. Utána hideg vagy langyos vízzel mossuk ki (ne
használjunk acélszivacsot). Üres állapotban állítva szárítsuk, tároljuk (és ne fejjel-lefelé).
A matézáshoz szükséges egyéb tárgyakat ezen az oldalon találod: https://www.matemanus.hu/sct/0/.